My shortlist (0 item)

    Heritage renovation is like a breath of fresh air

    Albert Park VIC

    An addition to this Victorian heritage home has allowed its inhabitants to maximise functional space, light and access to the outdoors. 

    From the architect:

    This project is an addition and alteration to a single-fronted Victorian terrace home.

    With the narrowness of the block, and short length from the front to the rear laneway, we wanted to maximise the amount of functional space while maintaining usable and aesthetically pleasing outdoor space.

    The form was determined as a starting point, ensuring there was no additional shadowing to the neighbour to the south.

    Being in an area where all the properties have heritage overlays, the addition needed to adhere to the heritage guidelines, ensuring that it did not come too far forward and feel disproportionate to the original home.

    The original two bedrooms were maintained and restored with a new shared bathroom, kitchen, dining and living room, and a study to the rear. A central courtyard was introduced to give northern light penetration into the living space, and create cross-ventilation through the main living space.

    To the rear, the car space is partially underneath the first floor above, maximising the first floor footprint, and providing a well-sized ground floor outdoor space adjacent to the kitchen.

    To the first floor there is a master bedroom and ensuite, with a separate powder room and rumpus room. The rumpus room opens out towards the front of the home, where a large terrace has been introduced to again maximise the amount of outdoor space, given the limited block size. Opening the rumpus room out to the front means that the deck area is underneath the heritage sightline, will never be built out, and will always maintain its northern light and view out towards Albert Park College.

    Key Info

    Architect: Dan Webster Architecture

    Photography: Eve Wilson

    Site size: 165sqm

    Building levels: 2

    Completion date: 2017

    Back to Top